logo

Plava žuta kosa

logo

Zašto je žuta kosa – plava? U praslavenskom i staroslavenskom jeziku riječ *polvъ, plavъ značila je “bijel, žućkast”. Pridjev u značenju “modar” preuzeli smo iz bavarskog njemačkog (kamo je, usput, stigao iz francuskog), no kad je posrijedi boja kose, ostalo nam je izvorno značenje. Danas kažemo i sinje more, sinji galeb i sl., što znači “boje pepela; siv, sivoplav”, no nekad nije bilo tako. Na praslavenskom *sinjь znači “bijel”, a to je značenje ostalo u glagolu sinuti, prosinuti – što pak znači da se iz tame odjednom pojavilo svjetlo. Figurativno, i za ideju kažemo da nam je sinula, što znači da se iz prethodnoga mraka neznanja javilo (kao suncem obasjano ili munjom ošinuto) novo znanje.

Starim Slavenima nisu bile bitne boje, gledali su svojstva, je li boja svijetla ili tamna. Sekundarno im je koje je nijanse (da ne kažem valne duljine) bila. Zato “sinji” možemo naći u raznim kombinacijama. S bojama je i inače teško, postoje brojni vicevi o tome. Što je jednomu zelenkasto, drugomu je plavkasto. Što jedan vidi kao žućkasto, drugi vidi kao smećkasto. Preljeve ljubičaste ili ružičaste svatko će doživjeti drukčije itd.

U ovo vrijeme k tomu imamo mnogo više riječi za dojam što ga na organ vida ostavljaju različita zračenja od kojih se sastoji svjetlost. Ne tako davno, narančasta boja nije postojala. Zvali su je žutom ili crvenom, ovisno o intenzivnosti – i oku promatrača. Bitna je bila i cijena. Ona je određivala namjenu i “popularnost”. Grimizna boja bila je kraljevska boja zato što je grimiz bio iznimno skup. Slično je s plavim pigmentom u renesansnih slikara. Ili ultramarinom u Bizantu. Te su se boje rabile u rijetkim, svečanim prigodama.

Comments are closed.

logo
logo
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
error: Alert: Content is protected !!