logo

***

logo

Ovo sam već toliko puta objašnjavao da mi se ne da pisati eseje. Zato ćemo brzometno, za sve namjernike koji vole prostačiti na internetu.

Kurac je kur + ac, staroslavenska riječ za pijetla plus nastavak za umanjenice. Mali pijetao, pjetlić dakle. Kokoš je kurva.

Pička je umanjenica od pizda, a da bismo došli do etimologije te riječi, potrebno je malo detektivske vještine. Pi-zd-a. Prefiks je prijedlog u značenju nad ili na (episkop), korijen je -sjed- koji se stegnuo u -sd- te jednačenjem postao -zd- da bi se mogao lakše izgovoriti, a sufiks je uobičajeni nastavak za imenice ženskoga roda. Na čemu sjediš, tako se može parafrazirati značenje. Mala moja, što se tol’ko stidiš / za njom ginem, a ti na njoj sidiš – glasi stari, naravno ikavski bećarac. Nimalo slučajno.

Jebati krije sanskrtski korijen koji ne označava snošaj. Smisao mu je dodirivati (rukom), milovati (ženu). Lascivnost je došla naknadno, širenjem u druge indoeuropske jezike, pa čak u današnjem govornom sanskrtu priznaju taj pomak iako je prije mnogo, mnogo vremena bilo drukčije. S tim u vezi, jebati stoji u prvoj zapisanoj hrvatskoj psovci. Neki tvrde da je pop Domenigo na margini jednoga glagoljskoga kodeksa iz 13. stoljeća piscu (prepisivaču) poručio “(j)ebi ga vrag”, no prije će biti da je psovač neki anonimac kojem se Domenigo zamjerio i koji mu se htio osvetiti. Jer pop je, dokazuju drugi izvori, bio poznat po strogosti i kreposti. A volio je kulturu i zbornike.

Što još imamo? Dojka je, to je sasvim lako, povezana s djevojkom. Lijepa riječ, kao i sve druge. Duboko vjerujem da ružne riječi ne postoje. Naoštrene namjerom, mogu povrijediti, istina. Ali to je naša krivnja, a ne njihova. Riječi su samo alat, sredstvo komunikacije.

Comments are closed.

logo
logo
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
error: Alert: Content is protected !!